logo Erfgoedbank Brussel

Nieuws

Word vrijwilliger bij Erfgoedbank Brussel (en schrijf mee geschiedenis!)

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de gemeenschapscentra, bibliotheken en gemeentelijke cultuurdiensten van Jette, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Oudergem zoeken gedreven vrijwilligers om de Erfgoedbank Brussel mee uit te bouwen.

Erfgoed is een verzamelbegrip: het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden voor de volgende generaties. Erfgoed bevindt zich niet alleen in musea en archieven, maar ook bij mensen thuis en bij verenigingen. Via de website www.erfgoedbankbrussel.be tonen we dit erfgoed en geven we het een duurzame digitale toekomst. Neem zeker eens een kijkje!

Deelnemende gemeentes organiseren erfgoedbanksessies in de vorm van ontmoetingsmomenten met namen zoals ‘café passé’ of ‘café conservé’. Op geregelde tijdstippen komen vrijwilligers samen om foto’s te scannen, op de website te plaatsen, en ontvangen ze mensen die hun erfgoed willen delen. Deze ontmoetingen gaan gepaard met een drankje want de erfgoedbankwerking draait ook om gezellig samenzijn.

Taakomschrijving
Als vrijwilliger ga je op zoek naar lokaal erfgoed, je digitaliseert het met een scanner en/of je beschrijft het in de databank. Je kiest de taken die je zelf leuk vindt of goed kan, je bent niet verplicht om ze allemaal te doen. Je krijgt ondersteuning van de bibliotheek, het gemeenschapscentrum en de dienst cultuur van de gemeente.

Taalkennis
Nederlands en/of Frans.

Jouw profiel
Je hebt interesse in het lokaal erfgoed van Jette, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem of Oudergem, en wil graag je schouders zetten onder de Erfgoedbank Brussel samen met een 25-tal andere vrijwilligers verspreid over 6 gemeentes. Een vrijwilliger kan verschillende taken combineren of één kiezen die hem of haar het beste past. Voorkennis heb je niet nodig, wij leren jou hoe de erfgoedbank werkt.

Jouw profiel per taak:

Verzamelen: Je bent sociaal, slaat graag een babbeltje met de mensen, bent nieuwsgierig naar het verleden van deze mensen en de gemeente of wijk waar ze gewoond hebben, en je kan vertrouwelijk omgaan met persoonlijke verhalen.

Scannen: Je kan werken met een computer (of je wil graag bijleren), je werkt nauwkeurig en gaat respectvol om met het erfgoedmateriaal.

Invoeren in databank/beschrijven: Je kan werken met een computer (of je wil graag bijleren), je werkt nauwkeurig en hebt aandacht voor taal. De beschrijvingen worden in het Nederlands of het Frans geschreven. Wij leren jou hoe de databank werkt. Een beetje koudwatervrees? Probeer het toch eens! Je bent zeker niet alleen en kan steeds rekenen op de steun van anderen.

Vertalen naar het Frans: Je vertaalt de beschrijvingen van de foto’s die op de Erfgoedbank Brussel staan naar het Frans.

Wanneer?

De frequentie van de bijeenkomsten hangt af van de groep. Sommige groepen komen één keer per week samen, andere om de twee weken of één keer per maand. Je bent niet verplicht om telkens aanwezig te zijn. Je werkt op jouw tempo.

 
Waar?

De plaats van de bijeenkomst hangt af van de gemeente. Meestal is dat de bibliotheek of het gemeenschapscentrum. De databank is online toegankelijk, dus je kan ook van thuis uit werken.

 
Wat bieden we je?

  • Je komt in contact met een fijne groep mensen die zich inzetten voor het lokaal erfgoed.
  • Je leert bij over Brussels erfgoed en over het verleden.
  • Je kan gratis meedoen aan vormingen en workshops.
  • De kans om mee te werken aan tentoonstellingen, etc.
  • Je wordt uitgenodigd voor een jaarlijks feest met alle vrijwilligers.
  • De lokale partners zorgen voor een vrijwilligersverzekering.
  • Bij elke bijeenkomst hoort natuurlijk ook een heerlijke tas koffie of thee!

Meer weten?

Heb je interesse? Of wens je meer uitleg? 

Contacteer dan de VGC-erfgoedcel of de lokale partners.

erfgoedbank@vgc.be

02 563 05 55

Emile Jacqmainlaan 135

1000 Brussel

 

Erfgoedbank Brussel maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae