logo Erfgoedbank Brussel

Uitleg

Wie zijn de deelnemende partners?
De verschillende gemeentes die ingestapt zijn in de Erfgoedbank Brussel. De erfgoedbank wordt lokaal beheerd door de bibliotheek, de dienst lokaal cultuurbeleid en/of het gemeenschapscentrum.

Kan ik ook zoeken binnen de collectie van een deelnemende partner?
Ja, dat kan. Via de knop 'Partners' op de homepagina vind je een opsomming van alle deelnemers aan de erfgoedbank. Klik op de naam van de partner; je komt op de homepage van de partner. Wanneer je de cursor in het zoekveld plaatst en op 'enter' klikt, zie je alle beelden en objecten van die partner. Boven de plaatjes zie je in een groen blokje: 'Partner: x'. Dit betekent: gefilterd op partner. Als je nu een zoekactie uitvoert (een trefwoord, een naam,...), zoek je alleen in de collectie van deze partner.

Kan ik zoeken met een wildcard?
Ja, dat kan. Je kan een * voor of na een woord zetten, dat dan één of meerdere tekens vervangt. Bijvoorbeeld motor* zoekt op ieder woord dat met motor begint: motor, motoren, motorfiets etc. *lantaarn levert niet alleen een lantaarn, maar ook straatlantaarn, gaslantaarn enz. En met *lantaarn* vind je ook straatlantaarnpalen.

Ik krijg wel heel veel afbeeldingen op mijn zoekvraag. Hoe kan ik de opbrengst beperken?
Onder het zoekvak zie je een rij filters (Soort +, Periode +, Collectie + enz.). Je kan de opbrengst van je zoekactie beperken door op een van deze filters te klikken. Er opent zich dan een uitvalscherm, waarbinnen je ook weer een zoekvak vindt om het zoeken makkelijker te maken. De naam van de filter waarin je zoekt, is nu groen.

Zijn er nog andere mogelijkheden om de opbrengst van een zoekopdracht te beperken?
Ja. Je kunt bepaalde woorden uitsluiten van je zoekactie. Bijvoorbeeld: je zoekt op ‘paard’ maar je wil de combinatie met een wagen uitsluiten. Je vult je zoekactie aan met: -wagen en de opbrengst is verkleind. Ook kun je een bepaalde woordcombinatie tussen aanhalingstekens (“) zetten bijv. “paard en wagen”.

Ik krijg veel minder foto’s dan ik verwacht had. Hoe kan dat?
Je hebt misschien (te) veel zoekwoorden ingevoerd. Er kan sprake zijn van spellingvariaties. Misschien staan er nog filters aan die je weg kunt klikken. Je kunt ook gebruik maken van een wildcard (*). En het is natuurlijk ook mogelijk dat er weinig of geen beeldmateriaal voor handen is.

Français
Vous pouvez rechercher par mot-clé sur le page d'acceuil ou sur le page du partenaire, ou vous pouvez parcourir les images en cliquant directement sur le bouton rond "Objecten". Puis, vous trouverez un bouton "FR" en haut à droite, avec lequel vous pouvez changer la langue. Là vous pouvez utiliser les filtres "Partenaires", "Genres", "Période", "Collection", "Matériel" et "Mot-clé".

Voici le lien vers la base de données français: http://www.erfgoedbankbrussel.be/fr/mediabank-fr

Attention: si le partenaire n'offre pas de traduction française du texte, vous voyez que l'information de base en français. 

Erfgoedbank Brussel maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae