logo Erfgoedbank Brussel

Wat is Erfgoedbank Brussel?

Met de Erfgoedbank Brussel wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie in samenwerking met de partners van het lokaal cultuurbeleid in de Brusselse gemeenten het erfgoed van particulieren, families, verenigingen en vrijwillige erfgoedorganisaties een duurzame digitale toekomst geven. Vrijwilligers gaan op zoek, registreren en ontsluiten deze collecties. Dankzij hun speurzin en werklust kan je meegenieten van deze verborgen parels.

Bekijk ons filmpje en onze informatiebrochure.

Dit initiatief kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.

Wat wordt getoond op deze website?

Erfgoed uit het Brussels hoofdstedelijk gewest dat zich niet bevindt in een professionele bewaarinstelling zoals een archief, een museum of een bibliotheek.
Dit erfgoed is bijzonder kwetsbaar omdat het weinig beschermd is tegen verlies en verval. Denk aan de gevolgen van een overlijden, de stopzetting van de activiteiten, verkeerde bewaaromstandigheden, versnippering van het geheel in de loop van de tijd,... Een veelgebruikte term voor dit soort erfgoed is "zwerfgoed".

Concreet gaat het om foto's, prentkaarten, gebruiks- en siervoorwerpen, filmpjes, audio-opnames, affiches, bidprentjes,... met een ouderdom van minstens 20 jaar.

Op de Erfgoedbank vind je in de eerste plaats het materiaal waarvan de eigenaars, de partners en de vrijwilligers vinden dat het belangrijk genoeg is om het te tonen, omwille van de ouderdom, het onderwerp of de kwetsbare staat van het origineel. Het kan echter zijn dat een bepaalde collectie nog niet volledig gedigitaliseerd is, of dat de collectiehouder ervoor kiest om een deel niet online ter beschikking te stellen. Neem daarom zeker contact op met de Erfgoedbank-partner in kwestie als je nog meer informatie zoekt over een specifiek object of over de gehele collectie.

De Erfgoedbank is geen fysieke bewaarplaats; de objecten en collecties worden door de digitalisering en de ontsluiting op de website geen eigendom van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) noch van de Erfgoedbankpartners; ze blijven eigendom van de collectiehouder. Indien een eigenaar echter zijn collectie een ander onderkomen wil geven, dan helpen wij graag meezoeken naar een geschikte bewaarplaats. Deze interessante brochure en de website van Archiefpunt geven je alvast een idee van wat archiefinstellingen doen en wat zij voor jou en je archief kunnen betekenen.

De Erfgoedbank wordt voortdurend aangevuld. Kom dus zeker af en toe een kijkje nemen!

We staan uiteraard open voor aanvullingen en opmerkingen. Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat wordt niet getoond?

Op de Erfgoedbank vind je geen foto's, voorwerpen en documenten van professionele bewaarinstellingen zoals musea, archieven en bibliotheken. Ook materiaal waarvan geweten is dat er nog rechten op rusten, wordt niet getoond.

Privacyverklaring

Raadpleeg onze privacyverklaring.

Gebruik (beeld)materiaal, auteursrecht en portretrecht

Raadpleeg deze pagina voor meer informatie rond gebruik van het (beeld)materiaal, auteursrecht en het recht op afbeelding.  

Duurzame archivering

De digitale moederbestanden die worden gecreëerd in het kader van de Erfgoedbank Brussel bewaren we in het archief van meemoo, een vzw die zich met steun van de Vlaamse Overheid inzet voor de digitale archiefwerking van organisaties in cultuur, media en overheid. Meer informatie over de archivering vind je op de website van meemoo.

Erfgoedbank Brussel maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae