logo Erfgoedbank Brussel

Podcast (Zw)erfgoed

Waar zijn alle bloemen heen? Sporen van een geurige geschiedenis in Brussel

Verborgen schatten van de Erfgoedbank 

De Erfgoedbank Brussel bewaart een mooie foto van twee meisjes die samen met hun grootouders tussen de margrieten staan, bloemenkwekers aan het werk. De foto is genomen in Neder-Over-Heembeek in 1953. Een van de meisjes, Lydia Moerenhout, bracht de foto 70 jaar later mee naar een erfgoedcafé in het lokaal dienstencentrum ADO Icarus in Neder-Over-Heembeek. Of het interessant genoeg was voor de Erfgoedbank Brussel? Dat was het zeker! Lydia wist ons ook te vertellen dat Neder-Over-Heembeek vroeger vol bloemenvelden en serres stond en dat er heel wat bloemenkwekers woonden. 

 

Lydia Moerenhout en haar zus Reinhilda samen met hun grootouders tussen de margrieten in 1953. Erfgoedbank Heembeek-Mutsaard, Collectie Lydia Moerenhout

Bloemenkwekers in Neder-Over-Heembeek? Daar kan je je vandaag weinig bij voorstellen. Hoe zat die vork aan de steel? Hoelang bestonden er bloemenkwekers in de gemeente? Waren die kwekers veredelde hobbyisten? Of viel er geld te verdienen met bloemen? Aan wie werden die bloemen verkocht? Waar? En waar zijn al die bloemenkwekers naartoe? Hoe meer we er over nadachten en opzochten, hoe interessanter het werd. Het blijkt dat Brussel een rijk tuinbouwverleden heeft maar die is amper bekend. Onbekend is onbemind en daar willen we graag iets aan doen. 

Beluister de nieuwe podcastreeks (Zw)erfgoed

Achter elke (familie)foto schuilt een uniek verhaal. De nieuwe podcastreeks (Zw)erfgoed gaat daarom op zoek naar verhalen achter foto’s uit de Erfgoedbank Brussel. Luister mee naar pakkende levensverhalen die iets meer vertellen over het dagelijkse leven van toen. 

'Waar zijn alle bloemen heen?’ Een podcastaflevering over een verdwenen bloemenlandschap

Lydia Moerenhout groeide op in een Heembeekse bloemenkwekersfamilie en hielp mee op het veld. Peter De Mooij is de nakomeling van een Nederlandse bloemist die in jaren 1950 in de Lakensestraat bloemenwinkel Jettie opende. Terwijl Lydia de groene vingers van de familie niet erfde, zette Peter de familietraditie van bloemist wel verder. Twee aparte ervaringen met een unieke blik op bloementeelt en -verkoop in Brussel.  

Beluister nu de eerste aflevering van de podcast (Zw)erfgoed via:

Wil je meer weten over de bloemengeschiedenis in Brussel? Lees het artikel 'Waar zijn alle bloemen heen? Sporen van een geurige geschiedenis in Brussel'.

De podcast en Erfgoedbank Brussel zijn initiatieven van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en worden beheerd door de Erfgoedcel Brussel.

 

Erfgoedbank Brussel maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae