logo Erfgoedbank Brussel

Nieuws

De zorgsector en de erfgoedbank

Op 23 april is het Erfgoeddag en die dag draait rond het thema ‘Zorg’. Het is een ideaal moment om stil te staan bij de zorgsector in Brussel. Zoals je ongetwijfeld zal zien in de brochure heeft die een lange traditie en erfgoed! De Erfgoedbank Brussel bevat verschillende prentkaarten omtrent de zorgsector.

Via de website kan je beelden bekijken van het Brugmann-ziekenhuis en het sanatorium Sans Souci aan het begin van de 20e eeuw. De prentkaarten komen uit de collecties van verzamelaars en zij lieten deze beelden scannen door de vrijwilligers van de erfgoedbank. Dankzij dit erfgoed krijgen wij vandaag een idee hoe een ziekenhuis er aan het begin van de 20e eeuw uitzag. Dat gaat van het interieur, de verschillende afdelingen, het personeel, tot de omvang van het gebouw, maar we leren ook iets over dagelijkse gewoonten.

Een leuk voorbeeld is de prentkaart van de eetzaal van de verpleegsters van het Brugmann- ziekenhuis. De gedekte tafels tonen dat er niet alleen water maar ook bier op het menu van het personeel stond. We kunnen uit dit beeld afleiden dat het vrij normaal was voor verplegend personeel om ’s middags een pintje te drinken. Welk percentage de drank had, kunnen we niet uit het beeld afleiden. Dat de flessen bier überhaupt werden gefotografeerd  is eveneens een indicator dat alcoholconsumptie op het werk in die tijd niet per se in een negatief daglicht stond. Bier werd toen vaak nog gezien als een gezond product dat zelfs werd aanbevolen bij zogende moeders. De gewoonte om bier bij maaltijd te serveren, geldt nog steeds in sommige ziekenhuizen. Patiënten kunnen er dan voor kiezen om tafelbier te drinken tijdens hun middag- of avondmaal.

 

Erfgoedbank Brussel maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae