logo Erfgoedbank Brussel

Nieuws

Vrijwilligers erfgoedbank en leerkrachten werken samen

In oktober 2018 startte de Erfgoedcel Brussel samen met Erfgoedklassen en Burgerschap in Sint-Pieters-Woluwe en in de Marollen het traject 'Buurten met erfgoed' op. Het doel is om leerkrachten van de basisschool en kenners van de lokale geschiedenis samen te brengen zodat ze samen gedurende één schooljaar een lesactiviteit rond het erfgoed in de buurt uitwerken.

Het project 'Buurten met erfgoed' is een concept van FARO, expertisecentrum voor cultureel erfgoed. Het is een methodiek om leerkrachten te helpen een erfgoedproject rond hun schoolbuurt uit te werken en hen te introduceren aan kenners van de lokale geschiedenis, musea, heemkringen, etc. In Sint-Pieters-Woluwe zitten de vrijwilligers van de erfgoedbank mee aan tafel. Als kenners van lokale geschiedenis hebben ze goede ideeën en tips voor leerkrachten die vaak niet vertrouwd zijn met de buurt waar ze lesgeven. 

Zowel in Sint-Pieters-Woluwe als de Marollen komen we gedurende het schooljaar vier keer samen met de leerkrachten en de erfgoedexperts en dan wordt er gebrainstormd. In het centrum van Brussel mochten we al vergaderen in het Stadsarchief van Brussel, één van de partners in de Marollen. In Sint-Pieters-Woluwe brainstormden we eveneens op een inspirerende plaats, namelijk tussen de kostbare boeken van de Bibliotheca Wittockiana, een erfgoedpartner in die gemeente. Er kwamen al goede ideeën voor lesactiviteiten naar boven, van wandelingen tot sportevenementen. Die worden in de loop van 2019 uitgevoerd. 

Dit is het eerste jaar dat we dit traject organiseren maar we zijn van plan om het volgend jaar verder te zetten. Met nieuwe basisscholen, in een nieuwe gemeente. Je kan de erfgoedcel altijd bereiken voor meer uitleg. De contactpersoon voor dit project is annelies.tollet@vgc.be

http://www.buurtenmeterfgoed.be/

 

 

 

Erfgoedbank Brussel maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae